Orta

5 Ağustos 2010 Perşembe

Atilla Işık emekliliğini istedi - yaş kararları

YAŞ kararları

05 Ağustos 2010 Perşembe, 15:39:35
Atilla Işık emekliliğini istedi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Orgeneral Atila Işık emeklilik dilekçesi verdi.

1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına hükümetin itiraz etmesi nedeniyle yaşanan krizde yeni bir boyuta gelindi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, bugün emekliliğini istedi. Işık'ın emeklilik dilekçesi vermesiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atama konusunda çıkmaza girilmiş oldu.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Emekliliğini isteyen Org. Atilla Işık’ın YAŞ’taki atama krizi sonrası Org. Hasan Iğsız’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilmesi bekleniyordu.

Şimdi, Işık emekli olursa, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kimin geçeceği bir soru işareti. Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan ve Işık Koşaner’den sonra Genelkurmay Başkanı olması beklenen Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı olursa 2 yıl sonra emekli olacak.

Kıdem sırasına bakıldığında 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Org. Erdal Ceylanoğlu ve hükümetin sıcak bakmadığı EDOK Komutanı olan Org. Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilecek diğer isimler arasında.

ORGENERAL IŞIK KİMDİR?
1946 yılında Afyonkarahisar'da doğdu. Selimiye Askerî Ortaokulu ve Kuleli Askerî Lisesindeki öğrenimini müteakip, 1966 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1967 yılında İstihkâm Okulu'ndan mezun oldu. 1975 yılına kadar Kara Kuvvetlerine bağlı çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yapan Orgeneral Işık, 1977 yılında Kara Harp Akademisi'nden ve 1979 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay subay olarak; Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Karargâhlarında Plan ve Proje Subaylığı, Kara Harp Akademisi'nde Öğretim Üyeliği, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'nda Türk İrtibat Subaylığı, Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı'nda Şube Müdürlüğü, Londra Askeri Ataşeliği, 12'nci Piyade Tümeninde 7'nci Piyade Alay Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığında Savunma Araştırma Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

ABD'nde Kara Kuvvetleri Komuta ve Kurmay Kolejini de bitiren Orgeneral Işık, 1993 yılında tuğgeneralliğe terfi ederek; bu rütbede sırasıyla, Genelkurmay Silahsızlanma ve Uluslararası Güvenlik İşleri Daire Başkanlığı, 66'ncı Zırhlı Tugay Komutanlığı görevlerinde bulunmuş ve 1997 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesi ile Kara Kuvvetleri Plan ve Prensipler Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği, İstihkâm Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı görevlerini yürütmüş ve 2001 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesi ile 7'nci Kolordu Komutanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinde bulundu. 2006 yılında orgeneralliğe terfi eden A. Atila Işık, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini müteakip 4 Ağustos 2008'de Jandarma Genel Komutanlığı görevine atandı.

Orgeneral Atila Işık, TSK Şeref Madalyası, TSK Üstün Hizmet Madalyası, Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Arnavutluk Liyakat Madalyası, Kazakistan Üstün Hizmet Nişanı, Hollanda Mareşose Madalyası, Şili Onursal Orgeneral Unvan Nişanı, Kırgızistan Birinci Derece Kaplan Madalyası, İtalya Karabinieri Altın Liyakat Nişanı, Fransa Milli Jandarma Madalyası, Azerbaycan Devlet Serhat Hizmetleri Komutanlığı Madalyası ve Azerbaycan Serhat Hizmetleri 90'ıncı Yıldönümü Madalyası sahibi. Bayan Jale Işık ile evli olan Orgeneral A. Atila Işık iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.