Eğitimde kullanılan öğrenim modelleri ve stratejileri sürekli yenilenmiştir. Günümüze dek süre gelen öğrenim modelleri düz anlatım yöntemi, soru cevap, tartışma, gösteri, grup yöntemi gibi birçok model sınıf içi öğrenme ortamlarında kullanılmıştır.
Bu öğrenme model ve stratejileriyle birlikte son iki yüz yıl içerisinde eğitimciler tarafından kabul görmekte olan bir başka öğretim yöntemi de uzaktan eğitimdir. Uzaktan eğitim yöntemi 1850’li yıllarda mektupla başlayan uygulama olup, 1960’lı yıllarda TV’lerdeki kapalı devre yayın yöntemleri ile devam etmektedir. Mektupla uzaktan eğitimde gelişen olumsuzluklardan en fazla göze çarpanı iletişimin diğer yöntemlerde olduğu gibi tek yönlü olmasıdır. Tek yönlü uygulamalardan çift yönlü etkileşim boyutuna geçiş 1960’lı yıllardan sonra olmuştur. Son yıllarda gelişme gösteren ağ protokolleri ve bu protokollerin uluslararası boyutlara ulaşması uzaktan eğitim uygulamalarına yeni bir uygulama alanı meydana getirmiştir. Uzaktan eğitim; Öğrenci ve öğretim elemanlarının farklı coğrafi mekanlarda olduğu, ders malzemesi aktarımı ve etkileşimin teknolojiden yararlanılarak gerçekleştirildiği eğitim biçimidir (Uzaktan Eğitim [http://www.ibun.edu.tr/]). Son 20 yıl içerisinde farklı kıtalarda internet alt yapısını tamamlamış farklı ülkelerde internet tabanlı uzaktan eğitim yöntemleri farklı modeller uygulanarak geliştirilmiş ve uzaktan eğitim adına ileri düzeyde gelişmeler kaydedilmiştir (Murphy, 1997: 2).
Bu modeller ve yöntemler; kurumlar arasında standardize edilmiş sistemler ile yürütülmekle beraber internetin bireylere özgür eğitim ortamları sağlaması, kullanıcıların birbirleri arasında sürekli değişen ve ihtiyaca cevap verebilecek düzeyde eğitim ortamları da sağlaması, bireyler arası uzaktan eğitim modellerinin geliştirilebileceğine ilişkin en güzel örneklerini oluşturmaktadır.
Günümüzde bilgisayar ortamlı iletişim hem geleneksel hem de uzaktan öğretim veren kurumlar tarafından benimsenmekte ve bu ortamın eğitimde kullanımı tüm dünyada hızla yayılmaktadır. Günümüze kadar bilgisayarın eğitimde alışılagelmiş kullanımı bilgisayar destekli eğitimle (BDE) sınırlıyken, internetin sınırları aşan esnekliği konuya yeni bir boyut kazandırmıştır (Alptekin ve Ertem, 1999: 1).
Bilişim teknolojilerinin 1995-2000 yılları arasındaki sınırsız büyümesi, internet protokolleri ve PC’lerde multimedya devrimi yaşanmasına neden olmuştur. Yaşanan bu gelişmeler eğitim uygulamalarında interaktif oluşumlar meydana getirirken eğitim için hem yeni gereksinimler oluşturmuş hem de yeni olanaklar sunmuştur (Gürol,1991:24).
İNTERNET NEDİR
İnternet sözcüğü İnternational Network sözcüğünden oluşmuş uluslar arası ağ anlamına gelen bir terimdir (İnternet Nedir1[www.tk.gov.tr]). İnternet milyonlarca alt ağdan oluşan ve ağlar içerisinde aktif olarak bulunan insanların tümünü yazılı, görsel ve işitsel olarak bir araya getirip etkileşim halinde bulunmasını sağlayan bir ağ protokolüdür.
İnternet bir çok bilgisayar sistemini TCP/IP (Transmission Control Protokol/Internet Protokol) protokolü ile birbirine bağlayan dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır (Varol, 1998: 10). İnternet, tüm dünyayı kapsayan, 110 ülkeye dağılmış ve iki milyondan fazla bilgisayarı (host) birbirine bağlayan yaklaşık beş bin bilgisayar ağının toplamıdır. Kısaca internet, birbiriyle tüm dünya üzerinde yayılmış bilgisayar ağlarının birleşiminden oluşan bir bilgisayar ağıdır (İnternet Nedir1[www.tk.gov.tr]).
İNTERNET NÜFUSU
Büyük artış hızına rağmen, Türkiye’de internete ulaşabilme oranı oldukça düşüktür. Bir başka ifadeyle internet aboneliği geçen yıl yüzde 600 oranında arttı. İstanbul’da faaliyet gösteren IBS şirketinin yaptığı 2000 yılı verilerindeki bir araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 2.300.000 internet abonesi olduğu saptanmıştır. Buna rağmen Avrupa ve ABD’deki kullanıcı sayısına oranla, IBS’in verdiği sayılara göre Türkiye, yüzde 5.5′lik bir penetrasyon oranına sahiptir. Avrupa’da penetrasyon, tanım olarak nüfusun internete ulaşabilen oranı, yüzde 21’dir. Yani Avrupa’dan 4-5 yıl kadar geride bulunmaktayız. Avrupa’lılar da aynı miktarda Amerika’dan geridirler. Bu oran, her ne kadar kişi başına düşen gelir seviyesine bağlıysa da internete ulaşmada önemli bir yer tutan internet kafelerin sayılarındaki artışın hızlandırılması gerektiğini ortaya koymaktadır (Münir,2001:1).
İNTERNET VE EĞİTİM
Etkileşim özelliği sayesinde internet, öğrenmeye katkı getirmekte ve doğrudan derslerde kullanılacak hemen her konu alanına yönelik kaynak ve materyaller sağlanmaktadır. Böylelikle öğrenme ortamlarının görünümü ve değerlendirme yöntemleri kökten değişmektedir.
İnterneti kara tahta, tebeşir ve sıralara alternatif bir yol olarak düşünebiliriz. Bu bağlamda, ABD’deki tüm okul ve kütüphanelerin internete bağlanma işlemeleri büyük bir hızla tamamlanmaktadır.(İnan, 1993: 29).
Bir bilgi kaynağı olarak internetin kullanılması, geleneksel olarak tek bilgi kaynağı görülen öğretmenin rolünün bu konuda günümüze kadar geçerli olan geleneksel paradigmanın değişmesine yol açmıştır. Böylece, öğrenen-merkezli öğrenme ortamları ağırlık kazanmıştır.
İnterneti kullanma, öğrencilerin aktif katılımcılar haline gelmesini sağlanmakta, kendi geleceklerini planlamakta ve öğrendikleri disiplinlerin uygulamaları içine girmelerinde yardımcı olmaktadır. Hem öğrencilerin hem de öğretim elemanlarının teknoloji ve bilgi okur-yazarlığını (bilgiye ulaşma, değerlendirme, kullanma ve etkili olarak alıntı yapma) geliştirmelerini sağlamaktadır. Yine, başlangıç hem de ileri düzeylerdeki öğrenenleri teknolojik araçları kullanmaları konusunda da cesaretlenmektedir. Akademik araştırmalara duyulan ilgi artmakta, hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin araştırma yapmaları web tarafından desteklenmektedir. Bilginin önemli olduğu kadar, onu kullanma süreçlerinin de eşit önemde olduğu bir çağa doğru ilerlemekteyiz. Internet bunların her ikisini de desteklemektedir (İnternet ve Eğitim [http://cc.anadolu.edu.tr /Egitim/UEgitim/ Uzak3.htm.]).
ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE BİLGİSAYAR VE İNTERNET
Millenyum çocukları olarak adlandırılan bilgisayar çocukları teknolojiyi kurcalamaktan korkmuyorlar. Bazı ebeveynler ise bilgisayarlara çocuklardan daha korkak yaklaşmaktadırlar (Muğaoğlu, 2001: 13).
Okul öncesi eğitimden başlayarak ele alınması gereken bilgisayar destekli eğitim, lise ve yüksek öğretimden başlayarak internet uygulamalı eğitime yönlendirilmelidir. Çünkü orta öğretim çağına gelen bir öğrencide araştırma isteği doğacaktır. Çocuklar bu saye de bazı karşıt fikirleri görme imkanına kavuşacaklardır.
Çocukların bilgisayar ve internet kontrolü olayını yaş dönemleri açısından ele aldığımızda 3-7 yaş arası incelendiğinde. Bu çağda çocuk operasyonel dönem içerisinde mantıksal diziler oluşturabilecek kapasitede ve bilgisayarda eğitim alabilecek fakat internet kavramını çözebilecek seviyede değildir.
a. 7-11 yaş arası dönemde ise artık çocuk olayları gözlemleyebilmekte, görüntüye odaklanabilmekte, multimedya tabanlı dersler ile öğrenim gerçekleştirilebilmektedir.
b. 12-18 yaş arası soyutlama yeteneğinin arttığı, soyut kavramların daha rahat algılandığı dönemdir. Bu multimedya tabanlı ders işlenmesinin yanı sıra artık öğrenci veya çocuk dersin içeriğine göre ileri düzeyde araştırmalar yapmak üzere internet kavramına hazırdır. Öğrenci yaşı ilerledikçe internet daha anlamlı hale gelecektir. Çünkü çocuk yaptığı araştırmaların sınırlarını genişletip değişik kitlelerle paylaşmak isteyebilmektedir.
Bilgisayar ve internet tabanlı eğitim sistemi farklı boyutlarıyla incenmiş oldu, internet ve bilgisayarın profesyonel bir öğretim aracı olduğu kabullenmelidir. Bir ders öğretim aracı olan internet derslerde şu amaçlar için kullanılabilir;
1. Öğrencilerin ziyaret etmelerinin mümkün olmadığı bölgeleri tanımakta
2. NASA ve Hubble uzay teleskopunca elde edilmiş uzaya ilişkin görüntüleri izlemekte
3. Öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarını sağlayacak olan, harita ve grafiklerin oluşturulmasında ve analizinde
4. Öğrencilerin çalışmalarını yayınlamakta
5. Okullarda elde edilemeyen gazete, dergi, kitap gibi yayınların okunmasında
6. Bilim adamları ve diğer öğrenciler tarafından sürdürülmekte olan bilimsel araştırmalara katılmakta
7. Tüm konularda ders planı ve metotları elde etmekte
8. Profesyonel eğitim örgütleri ve meslektaşlarla iletişime geçmekte
9. Yabancı dili geliştirici uygulamalarda
10. Kişisel uzmanlık ve tecrübeleri başkalarıyla paylaşmada
11. Tartışma gruplarında yer almakta (İnternet ve Eğitim [http://cc.anadolu.edu.tr/Egitim/UEgitim/Uzak3.htm]).
Aslında internet kullanımını getiren amaçlar insan oğlunun ihtiyaç ve gereksinimlerinden kaynaklanan bir ağ yapısıdır. Bu amaçlardan bazı temel kavramları vermemize rağmen internette amaçlar ve hedefler sınırsızdır.
İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM
Uzaktan eğitim, öğrenci ile eğitici arasında, basılı ve diğer teknolojik araçları da kullanan bağımsız bir eğitim şeklidir (Yazıcı, Altas, 2000: 1). Eğitsel kaynakları öğrenenle birleştiren eğitsel sistemi uzaktan öğrenmedir. Uzaktan öğrenme, öğrenenlerin eğitim kurumlarına yazılmadan eğitime girişlerini sağlar Uzaktan eğitime geçişteki en önemli sorular dan biri “niçin uzaktan” eğitim sorusudur. Bu soruya verilecek cevaplar;
Geniş bir öğrenen kitlesine ulaşmak.
Konferans şeklinde farklı konuşmacılarla öğrenme ortamı oluşturmak.
Monolog ortamlara hapis olmamak
Derslere devam edemeyen ve özürü bulunan öğrencilere ulaşmak.
Farklı kültürlerden öğrencilerle farklı konulara hakim alanlarda tanışmak (Alkan, Genç ve Tekedere, 2001: 2).
İNTERNET ORTAMINDA EĞİTİM
İnternet Tabanlı Eğitim; Öğrenen ve öğretenin zaman ve mekan olarak birbirlerinden farklı durumlarda bulunduğu altyapı olarak internet tabanlı ortamların kullanıldığı gerçek zamanlı istendik davranışlar geliştirme sürecidir (Gürcan, 1999: 13).
Çağımızın en yaygın aracı olarak kullanılmakta olan internet eğitimde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Web Tabanlı Eğitim: World Wide Web’in kullanımı her geçen gün belirli oranlarda artmaktadır. 1995 yılında tahminlere göre %6’dan %20’ye periyodik oranlarda artmaktadır. 1995’li yıllardan sonra bu oran %100’lere varan bir artış göstermekte buda insan oğlunun internete olan ihtiyaç talebini göstermektedir. Bu şekilde artan kullanıcı trafiğine ilaveten web üzerinden benzeşimlerin geliştirilmesi, web server’ların yapılandırılması ana sayfalar , dijital kaynaklar ile ilgili yapılandırılmalar en üst düzeye çıkarılmıştır (Ritchie, Hoffman, 1996: 1).
Mail Yoluyla Eğitim: Gerek yurtdışı, gerek yurtiçi öğretmen kanalıyla çeşitli yaş gruplarında mail grubu oluşturulabilmektedir. Öğrenciler derslerini birbirlerinin deneyimlerini, becerilerini paylaşarak çalışabilmekte, eksiklerini tamamlayabilmektedirler (Aydın [www.okulsayfasi.com.]). Mail yoluyla eğitim, web tabanlı eğitimde olduğu gibi işitsel ve görsel olanaklar sağlamamakta sadece Text tabanlı bir etkileşim ortamı oluşturulmaktadır.
İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİM MODELLERİ
İnternet tabanlı uzaktan eğitim modelleri, son beş yıl içerisinde sürekli değişim göstererek uygulamaya konulan modellerle oluşmaktadır. Bu modeller, daha önceleri gopher, wais tabanlı modeller olarak geliştirilirken , bu gün internet aracılığıyla oluşturulan web tabanlı senkron ve asenkron modeller geliştirilerek uygulanmaya çalışılmaktadır. Uygulanan bu modellerden ODTÜ’de sunulan “İnternete Dayalı Asenkron Eğitim Modeli” (İDEA) ve Avustralya’da uygulan “Webe Dayalı Uzaktan Eğitim Modeli” ele alınmıştır.
WEBE DAYALI UZAKTAN EĞİTİM MODELİ
Uzaktan eğitim modeli Charles Sturt University (CSU)’da başarı ile uygulanmaktadır. Bu üniversitede, yüz yüze verilen her dersin bir de Web’e dayalı elektronik ortamda sunulan, uzaktan eğitim aracılığıyla yüz yüze eğitim öğrencilerine yönelik şekli bulunmaktadır.
Bir ders için hazırlanan Web sayfasının, dersin basılı materyaline bir ek olduğu göz ardı edilmemesi gerekmektedir. CSU’daki bu on-line yaklaşımdaki amaç aşağıda belirtilen yeni iletişim teknolojilerinin etkin kullanımıdır (Yazıcı-Altas, 2000: 1).
Gelişmiş iletişim yöntemlerinden öğrenci çoğunluğunun yararlanmasının sağlanması hedeflenmiştir. Özellikle, öğrenci-öğrenci, ve öğrenci-eğitici arasında daha iyi bir iletişimin kurulması amaçlanmıştır.
Öğrenci kayıtlarına , kütüphaneye ve öğrenci servislerine erişim artırılmış ve kolaylaştırılmıştır.
İletişim zamanlaması geliştirilmiştir.
Öğrencilerin bilgi kaynaklarına erişimi artırılmıştır.
İNTERNETE DAYALI ASENKRON EĞİTİM MODELİ
İDE_A (İnternete Dayalı Eğitim_Asenkron), öncelikli olarak yaygınlaştırılmasında yarar görülen bilgilere ilişkin konularda bir dizi eğitim programı projesidir (İşler, 1999: 171).
Bu programların en özel yanı, ilkel örneklerinde olduğu gibi ders notlarının internet aracılığı ile bireylere ulaştırılmasıyla sınırlı kalmamasıdır. İlgili görsel işitsel öğelerle hazırlanan dersler ve karşılıklı etkileşim kanalları, konuları bilgisayar başında ve okumanın ötesindeki etkinliklerinizle, sıkılmadan öğrenmesini sağlayabilecektir.
SANAL ÖĞRETİMİN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Bir uzaktan eğitim sisteminde yaşanılan aksaklıklar ve özel avantajlar bulunmaktadır. Öğretimin, öğretmen ve öğrencinin öğrenme-öğretme yeteneğini belli düzeylere ayırmak mümkündür. Öğrenci ders materyalini kendi istediği zamanda ve mekanda izleyebilmektedir. Öğrenci anlamakta güçlük çektiği noktaları tekrar gözden geçirebilir. Böylece sınıf içindeki tüm öğrencilerin aynı zeka ve istek düzeyinde kabul edildiği yüz yüze öğretim ortamındaki sıkıntılar aşılabilmektedir.
Sanal öğretimde ders materyali hızla güncelleştirilebilir. Basılı materyal dağıtımı hızlı bir şekilde yapışabilir. Öğrencinin öğretmen ve diğer öğrenci arkadaşları ile hızlı bir etkileşim olanağı sağlanır. Sanal öğretim sistemleri ile dağıtılan bilgi süreklilik ve güncellik arz ettiğinden yaşam boyu öğrenim olanaklı imkanı sağlanır.
Bu avantajların yanında dezavantajlarda mevcuttur. Bunlardan biri hiç şüphesiz örgün öğretim sisteminde olduğu gibi öğrenciler arasında birliktelik, grup bilinci gelişimi ve kültürel etkileşim gibi bazı psikolojik ve sosyolojik unsurları sağlayamamasıdır.
Sanal öğretimde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri de ders materyali hazırlama ve dağıtımıdır. Çünkü öğretmen ve öğrencilerin belirli seviyede internet teknolojilerini tanıması gerekmektedir.
EĞİTİMDE İNTERNET UYGULAMALARINI KULLANMANIN FAYDALARI
Etkileşim özelliği sayesinde internet, öğrenmeye katkı getirmekte ve doğrudan derslerde kullanılacak hemen her konu alanına yönelik kaynak ve materyaller sağlanmaktadır. Böylelikle öğrenme ortamlarının görünümü ve değerlendirme yöntemleri kökten değişmektedir.
Bir bilgi kaynağı olarak internetin kullanılması, geleneksel olarak tek bilgi kaynağı görülen öğretmenin rolünün bu konuda bu güne kadar geçerli olan geleneksel paradigmanın değişmesine yol açmıştır. Bu sayede öğrenen-merkezli öğrenme ortamları ağırlık kazanmaktadır (Özkan [www.okulsayfasi.com]).
Öğretimin düzenlenmesine ve sunumuna yeni bakış açısı getiren internet, eğitimcilere birçok olanak sunmaktadır. Web sayfaları, haber ve tartışma gruplarına, Telnet sistemine, gopherlara ve diğer web sayfalarına kolaylıkla bağlanabilir. Bu şekilde hazırlanan sayfaları her alana genişletmek mümkündür. Fakat bu avantaj, kontrolün azalmasına yol açarak dezavantaja da dönüşebilmektedir, birçok link içersinde, öğrenen kaybolabilmektedir. Bu nedenle internet kullanılmalı ama sınırları da bilinmelidir.Örneğin değişiklik, güncelleme ihtiyacının yoğun olduğu konu alanlarında ve coğrafi olarak çok geniş boyutlu bir katılımcı ile öğretimi gerçekleştirmek gerektiğinde web kullanılabilir, ancak okul öncesinde (okur yazarlık becerilerini gerektirdiğinden) çok sınırlı olarak yararlanılabilir. Eğitimde internetin sınırlılıklarını sıralayacak olursak;
Teknolojinin sürekli ve çok hızlı gelişiyor olmasına karşın sınırlı band aralığı (iletişim linklerinin kapasitesi) ve ses, video ve grafik iletiminde sorun çıkaran yavaş modellerin varlığı.
Öğrenen inisiyatifine dayalı olmasıyla daha yapılandırılmış ve aşamalı bir düzen isteyenler için uygun olmaması.
Belli bir düzeyde bilgisayar ve teknik becerileri gerektirmesi.
Gereğinden fazla bilgi yükü olması; okunacak ve üzerinde düşünülecek yüzlerce e-posta bulunmaktadır, bunları yanıtlamak da ayrıca zaman istemektedir, veri tabanları ve Web sitelerindeki bilgilere ulaşma için, bilgi yönetimi becerileri gerekmektedir.
Kırsal bölgelerden internete girebilmenin hala bir sorun olması.
Sosyal açıdan izolasyon yaratması ve sözel olmayan ipuçlarını eksikliği ile iletişim sorunlarına yol açması.
Aktif öğrenmeyi desteklenmesine karşın, televizyonda olduğu gibi pasif olarak izlemeye neden olabilmesi.
Aile yaşantısını olumsuz etkileyebilme.
İletişim ve bilgi temelli bağlantılara bağımlı olunduğundan, ulaşım olanaklarının herhangi bir sebeple değişmesi veya internet olanaklarının iyileştirilememesi sonrasında iletişimde etkinsizlik (Özkan [www.okulsayfasi.com]).
GELENEKSEL UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMLERİ İLE İNTERNET TABANLI EĞİTİM ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
1. İnternet aracılığıyla eğitim merkezleri ve yüksek okullar bilgiyi geniş bir ölçeğe (tüm dünyaya) yaymaktadırlar. Öğrenciler, çok uzak bir coğrafyadan istedikleri zaman ders alabilmekte, kendilerine gelen e-postalara ulaşabilmekte, öğretim üyeleri ve diğer öğrencilerle iletişimi gerçekleştiren ve teşvik eden sohbetler etmektedir.
2. İnternet, posta masraflarını azaltmaktadır. Baskı yada ulaştırma ücreti ödemeksizin sayfaların dağıtımına olanak sağlamaktadır.
3. Tüm öğrenenlerin yararlandığı bilgileri internet ile tek bir sunucu kullanarak düzeltmek yada güncellemek mümkündür.Yeni materyal ya da bilgiler istenildiği zaman eklenebilir ve öğrenciler bu değişiklikleri anında görebilirler.
4. Internet, metin, resim ve video gibi öğrenmeyi zenginleştiren ve eğlenceli yaşantılar sağlayan öğretme ve öğrenme araçları ile etkileşim olanağı sağlamaktadır.
5, Internet, karşılıklı yazışma olanağı sağlamaktadır.Öğrenciler projeleri paylaşarak, ödevlerini hazırlayabilir, mesaj ve düşüncelerini postalayabilir ve yaşantılarını bir ders saatinden daha uzun süreliğine paylaşabilirler.
SONUÇ:
Günümüz iletişim teknoloji sınırlarını zorlayan yegane bir güç olan internet eğitim protokollerini de kapsayarak eğitim ve öğretime yeni bir boyut kazandırmıştır. İnternet bir çok öğrenme modeli oluştururken bireylerin öğrenme stratejilerini ve motivasyonlarına farklı bakış açıları getirmiştir. İnternetin eğitim ortamları ile bütünlük sağlaması sonucunda ortaya çıkan internet tabanlı uzaktan eğitim, 1800’lü yıllarda başlayan uzaktan eğitim kavramındaki tek yönlü iletişim modelini interaktif çift yönlü iletişim modeline çevirmiştir.
İnternet tabanlı uzaktan eğitim ülkemizde ve dünyadaki kullanım standartları yönüyle belirli kısıtlamalara takılsa da günümüz şartlarında farklı ülkelerde farklı şekillerde internet tabanlı uzaktan eğitim modelleri uygulanmaktadır. Uzaktan eğitim modelleri bilindiği üzere genellikle orta ve yüksek öğretimde kullanılmaktadır. Bu okullarda uygulamalara ışık tutması açısından bireye ilk öğretim sıralarında internet konusunda gerekli eğitimi verilmesi kaçınılmaz bir gereksinimdir.
Uzaktan eğitim uygulamalarında internet, okullarda geniş öğrenci kitlelerine ulaşmayı sağlarken, ulusal ve uluslar arası alanda eğitim ve öğretimin maksimum düzeyde geniş bir çevreye yayılmasını sağlamaktadır. Bu geniş çevre içerisindeki bireyler için eğitim ve öğretimin kitlesel boyutunun globalleşme çerçevesi içerisindeki yeri açıkça görülmekte, böylece bireyler farklı dil, din ve ırklardan insanlarla bir arada fikir yürütme, sorunları çözme becerilerine sahip olabilmekte, aynı zamanda insanlar farkında olmadan internet nüfusunu oluşturmakta ve insanlar dünya vatandaşı hüviyetine bürünmektedir.
Ülkemiz açısından bu söylenenler değerlendirilecek olursa;
Farklı coğrafyalardaki vatandaşlarımıza aynı fırsat eşitliği içerisinde ulaşılır.
Bireyler veya öğrenciler arasındaki bilgi düzeyleri arasındaki farklılıklar minimuma indirilir.
Ulaşılması güç coğrafyalarda eğitim problemlerinin hal olunmasında fayda sağlar.
İnternet tabanlı uzaktan eğitimde, kurumlardaki kalifiye eğitmen açığı bilgisayar
teknolojileri alanında yetiştirilen elemanlarla kapatılmaya çalışılmalıdır.
İnternet tabanlı uzaktan eğitimin meydana getirdiği sanal üniversiteler veya
online okullar gerçeği toplumun her kademesine aşılanmalıdır.
Bu saymış olduğumuz farklı yaklaşımlar ile internet tabanlı uzaktan eğitimi kabullenmemek ve ülke sathında yaygınlaştırmamak matbaayı 300 yıl sonra kabullenmemizdeki gerçekle paralellik çizeceğinden dolayı bir an önce devlet olarak aceleci davranmalıyız.
ÖNERİLER:
Ülkemizde internet tabanlı eğitim kariyer planlama aşamalarında sıklıkla kullanılmalıdır.
İnternet tabanlı eğitimde donanım konfigürasyonunu gelişmelere endeksli olarak sürekli geliştirmeliyiz.
İnternet tabanlı eğitimde toplam kaliteyi arttırıcı teknikler geliştirmeli.
İnternet tabanlı eğitimde süreklilik arz eden uygulamalar kullanılmalıdır.
Türkiye geleneksel eğitim ile birlikte dünyadaki uygulamaları baz alarak sertifikasyon şeklindeki geçerlilik düzeyleri düşük eğitim programlarının dışındaki örgün eğitim düzeyinde orta öğretim veya yüksek öğretim programları geliştirilmelidir (Ceylan,2001:2)
İnternet kavramı ve internet tabanlı eğitim ilköğrenimin 4-5. sınıflarında verilmeye başlanmalıdır.
Milli Eğitim düzeyinde geleneksel eğitim ile internet tabanlı eğitim arasındaki farklılıklar anlamlı bir şekilde ortaya konulmalıdır.
internet tabanlı eğitim fırsat eşitliğini sağlayacak önemli bir araç kabul edildiğinden toplumun her bireyine bilişim teknolojileri eğitim verilmeli ve yurdun her köşesinde bilişim devrimi oluşturulmalıdır.
Doç.Dr.Mehmet GÜROL Arş.Gör. Tuncay SEVİNDİK
Fırat Üniversitesi Fırat Üniversitesi
Teknik Eğitim Fakültesi Eğitim Fakültesi
Eğitim Bilimleri Bölümü Bilgisayar ve Öğr. Tekn. Bölümü
http://www.inet-tr.org.tr/inetconf7/bildiriler/37.doc
DERS İZLEME VE DEĞERLENDİRMESİ
Öğrencilerin uzaktan eğitim kapsamındaki derslere erişimlerinin değerlendirilmesi Üniversitemizin sorumlu öğretim üyesi tarafından yapılacaktır. Bu değerlendirmenin nasıl yapılacağı, ders başlamadan önce derse kayıt yaptıran öğrencilere bildirilecektir
Kullanılacak Uzaktan Eğitim Teknolojisi Uzaktan eğitimde yararlanılan teknolojilerden, Asenkron (eşzamansız)sunumuna dayalı eğitim modelleri kullanılacaktır. En güncel asenkron sunum yönteminin web tabanlı olduğu düşünüldüğünde, Web tabanlı asenkron derslerde ders malzemesi büyük ölçüde web üzerinden sunulacaktır. Ders,öğrenci destek hizmetleri, iletişim, etkileşim, ve ölçme-değerlendirme aktivitelerini de genellikle web üzerinden gerçekleştirilecektir Video kaset gibi yardımcı malzemenin de daha ilerideki yıllarda kullanılması düşünülmektedir. Öğrenci ile öğretim üyesinin fiziksel olarak yüz yüze gelmemesi nedeniyle ders malzemesi, iletişim ve diğer destek sayfalarının eğitsel açıdan öğrencinin ilgisini ekranda tutacak şekilde tasarlanacaktır. Günümüz uzaktan yüksek öğretiminde etkileşimi sağlamanın giderek önem kazandığı düşünüldüğünde, sınırlı ya da tam etkileşimli uzaktan ders sunum teknikleri kullanılması yüksek lisans programının uygulanma sürecinde giderek ağırlık kazanacaktır.
PROGRAM ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Program kapsamındaki tüm derslerin uygulanması ayrıntılı günce dosyalarıyla izlenecek ve idareci ve öğretim üyelerine bu konuda kapsamlı raporlar verilecektir. Öğrencilerin dersleri kullanma biçimlerine ilişkin bilgiler, derslere ilişkin görüşleri, e-posta ve forumlar kanalıyla bu konudaki iletileri ve derslerin başarı profilleri birer rapor biçiminde düzenlenerek tüm programın değerlendirilmesinde kullanılacaktır. Programda dersle ilgili problemlerin belirlenmesi ve giderilmesine yönelik çalışmalar programın uygulanma süreci içinde de devam edecektir., ders sunumları sonunda öğrenme hedeflerine ulaşma, ders sunum teknolojilerinin etkin kullanımı ve sunum biçimiyle ilgili öğrencilerin görüşlerini alınarak gerekli değerlendirmeler yapılacaktır. Derslerin sunum süreci sırasında yapılan gözlemler ve öğretim elemanları ile öğrencilerin değerlendirmelerine dayanacaktır.
İLETİŞİM / ETKİLEŞİM
Programda açılacak tüm dersler için Internet üzerinden eğitim verilecektir. Programa ait bir site bulunacak ve öğrenciler programla ilgili tüm Internet kaynaklarına bu siteden erişebileceklerdir. Sitede tüm derslere ait bağlantılar bulunacak ve taraflar arası iletişim ağılıklı olarak bu site üzerindeki iletişim araçları yardımıyla sağlanacaktır. Programın sitesinde programa ait yasal bilgiler ve güncel duyurular bulunacak, öğrencilerin kendi aralarında, teknik destek elemanlarıyla, program yöneticileriyle ve öğreticilerle iletişimi e- posta, forum ve canlı-sohbet kanalları aracılığıyla sağlanacaktır. Yüksek lisans Programı öğrencilere Web üzerinden sunulacaktır. Üniversitemizde mevcut web sayfalarına ek olarak Yüksek lisans için Web sayfaları hazırlanmaktadır. Öğrenci-öğretici iletişimi ağırlıklı olarak bu yolla sağlanacaktır Yukarıda da belirtildiği gibi, Üniversitemizin yeterli kapasitede ve eğitim süresince Internet erişimine olanak sağlayacak altyapısı mevcuttur. Her ders için birer öğretim elemanını ders koordinatörü olarak atanmış, ayrıca Yüksek lisans programının genel koordinatörü olarak bir öğretim üyesi görevlendirilmiştir. Uzaktan eğitim uygulamalarında etkileşimin (öğrenci-öğretim elemanı, öğrenci-ders malzemesi, öğrenci-öğrenci) nasıl sağlanacağı planlanmıştır
ÖLÇME - DEĞERLENDİRME
Ölçme-değerlendirme, öğrencilerin ders başarısı (notu) yanında, bu dersin eğitsel başarısıyla ilgili geri- beslemeyi de içermektedir.Öğrencilere Internet ortamında verilen ödev/uygulamalar öğretim elemanları tarafından değerlendirilerek geri bildirim amacıyla öğrencilere iletilecektir. Ölçme-değerlendirme biçimleri programın amaçları ve içeriğiyle uyumludur. Ölçme-değerlendirme, öğrencilere kendi öğrenme hızlarını ve düzeylerini değerlendirebilme ve yetersiz oldukları alanları belirleyebilme olanağı sağlayacaktır. http://www.toiyo.anadolu.edu.tr/turw/duy/duy.html
UZAKTAN EĞİTİMDE AKILLI SORU SORMA MAKİNESİ
ÖZET
Bu bildiride, Internet hizmetlerine dayalı uzaktan eğitimde kullanılabilecek bir akilli soru sorma makinesinin mimarisi önerilmektedir; makinenin, işlevsel olarak iki ana amacı vardır: ilki, ders süresince öğrencinin zayıf olduğu konuları gözleme ve ders içeriklerini ona göre yayınlama, ikincisi ise, statik soru bankasından ve dinamik olarak üreteceği sorulardan sınav yapılmasıdır. Akilli soru mekanizması, iki açıdan büyük yarar sağlayacaktır: zaman ve zengin soru sorulması. Bu amaçla, öğrenci, derse başlamadan önce soru sorma makinesine bağlanarak ilgili dersle ilgili bilgi haritasını çıkartılmasını ve kendisine, zayıf olduğu konulara ağırlık verilerek öğretilmesini isteyebilir; dersi en az bir kez aldıktan sonra yeniden bilgi haritasını çıkarttırarak gelişmesini görebilir. Uzaktan eğitimde ders sonrası sınav önemli bir konudur. İdealde, sorular oldukça çok sayıda soru içerisinden ve tüm konulara ağırlık verecek şekilde seçilmeli ve sorulmalıdır. Akilli soru sorma mekanizması, bu isteği bir ölçüde karşilayabilemektedir; sorular, statik soru bankası ve doğrudan metin ve şekillerden dinamik olarak üretilen sorulardan oluşmaktadır. Her sorunun 4 düzeyli bir ağırlığı vardır; öğrenci bir sınavda, kendisine gelen sorulara ve verdiği cevaplara göre 16 ile 64 arasında soruyla karşılaşmakta ve basarili olup olmadığını öğrenebilmektedir. Basarisiz olan öğrencilere, bilgi haritasına ve sınavda verdiği cevaplara dayanarak raporlanan bir çıkış verilebilmektedir. Bu çalışma, mimari olarak ortaya koyulmuş olup örnek bir ders üzerinde gerçekleştirilmektedir. Akademik Bilişim 2001′de önerimizi meslektaşlarımızla paylaşmak ve sorularını almak isteriz; eminiz ki, çalışmamız daha da şekillenecektir. (Bildiri 1 : 14.00-14.30 1 Şubat 2001 Perşembe Mavi Salon
Rıfat Çölkesen (rifat@colkesne.com), Turhan KARAGÜLER ve Gökhan SİLAHTAROĞLU Beykent Üniversitesi) http://www.ab.org.tr/ab01/prog/Bildiri3.html
UZAKTAN EĞİTİMDE PROBLEM ANALİZ SÜRECİ (GEREKSİNİMLERİN ANALİZİ), ÖĞRETİMİ GELİŞTİRME VE SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ YAKLAŞIMI
ÖZET
Uzaktan eğitim sürecinde yapılması gereken en önemli işlerden birisi öğretimin tasarımı ve geliştirilmesidir. Bu işlerin yapılabilmesi için gereksinimlerin- problem analizi ile işe başlamak gerekir. Bu analizler sistem düzeyinde, konular ve ders düzeyinde, öğretmen ve eleman yetiştirmek ve değerlendirmeler için sistem düzeyinde olabilir. Bu süreci iş ve görev analizleri, öğretimin analizi, hedeflerin saptanması, öğretimin nasıl verileceği yani öğretim stratejileri ve teknolojiler, öğretim materyalleri geliştirme ve değerlendirme aşamaları izler. Öğretim Sistemleri Tasarımı (ÖST) yaklaşımında, araştırma (researcher) ve uygulama (practitioner) düzeyinde etkinlik gösteren öğretim tasarımcılarının farklı görevleri vardır. Bu nedenle uzaktan eğitim çalışmalarında bu durumun farkında olmak gerekir.
Yeni uzaktan eğitim teknolojilerinin nasıl göründüğü ve kullanılışının ne gibi etkiler yaptığına girmeden önce bazı soruları yanıtlamak gereklidir. Bu sorular, uzaktan eğitimi kimlerin aldığı ve ne istediklerinin belirtilmesi, eğitim merkezleri arasında iletişimin nasıl sağlandığı, öğretimin etkililiğinden nasıl emin olabiliriz? ve bu eğitimin öğrencilerinin isteklerini karşılayıp karşılamadığını nasıl karar verebiliriz gibi sorulardır. Tüm bu soruların yanıtları, bu çalışma içinde Öğretim Sistemleri Tasarımı (ÖST) ve modelleri ışığında ve önerileri doğrultusunda irdelenerek aranacaktır. Bu nedenle zaman, zaman uzaktan öğretim teknolojilerine kısaca değinilerek, bilimsel yaklaşıma uygun yeni teknoloji uygulamaları tanıtılacaktır.
Bu çalışmada, öğretim tasarımı ve modelleri yaklaşımına uygun bir model geliştirilerek, problem analizi basamakları, öğretim tasarımı ve geliştirme ve gerekli görülen değerlendirme biçimlerine bu model de yer verilerek tartışılacaktır. Bunlara ilave olarak bazı kavram ve tanımlamalara yer verilerek bunların bilimsel çerçeve içinde doğru anlaşılmasına yardım edilecektir. Bu arada öğretim tasarımı ve öğretim teknolojisi bilim alanları olarak, birlikte ilişkilendirilerek kısaca tanımlanacaktır.
Kısaca belirtmek gerekirse, bu çalışma içinde seçilmiş bir öğretim tasarımı modeli (Seels ve Glasgow, 1991 ve 1998) yaklaşımları karşılaştırmalı olarak ve diğer öğretim sistemi yaklaşımları ile birleştirilerek, etkin bir model halinde uzaktan eğitim projesine katkıları tartışılacaktır. Bunun için bir model yaratılarak, verimli analiz yolları, öğretmenler için gereksinimlerin analizi, öğretimi geliştirmek için neler yapılacağı hem öğrenciler hem öğretmenler bakımından farklı düzeylerde ele alınacaktır. Seçilen modele yakın olarak geliştirilen materyalleri seçme ve değerlendirme yöntemi yanında bunların öğretim hizmetinde kullanımı grup-proje yönetimi yaklaşımı ile gözden geçirilecektir. Bunları sağlayıcı öğretim modelleri yardımı ile problemin doğası, problemin öncelikleri, beceriler ve bilgiler, tutumlar ve bunun nedenleri belirlenerek gereksinim analizi gerçekleştirilecektir.
Sonuç olarak, bu çalışma etkili bir öğretimi tasarımı sonucunda geliştirilen ders ve programların uzaktan eğitimi verimli ve etkin kılacak şekilde nasıl sunulabileceğini bir model etrafında sunmayı amaçlamaktadır. Bilimsel tanımlamalar ve yaklaşımlar ile yeni teknolojilerin etkileri ve bunların geliştirilerek hizmete sunulması da Öğretim Sistemleri Tasarımı (ÖST) ve modelleri ile gerçek ve gözle izlenebilir duruma getirilmeye çalışılacaktır. ( Bildiri 2 : 14.30-15.00 1 Şubat 2001 Perşembe Mavi Salon İsmail İpek (iipek@bilkent.edu.tr) Bilkent Üniversitesi)
http://www.ab.org.tr/ab01/prog/Bildiri3.html
İNTERNETTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI
Konaklama işletmelerinin yönetim kademelerinde çalışan ve kariyer yapmak isteyenler için hazırlanan programa önümüzdeki yıl öğrenci alınacak.
Konaklama işletmelerinin yönetim kademelerinde görev yapmakta olan ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlere yönelik olarak hazırlanan “Internet Ortamında Konaklama İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nın önümüzdeki yıldan itibaren öğrenci kabul etmeye başlaması planlanıyor.
Üç yarı yılda zorunlu ve seçimlik olmak üzere 15 dersin ve bir proje çalışmasının yer alacağı programda dersler Internet üzerinden yürütülecek. Programda öğrencilerin uzaktan eğitim kapsamındaki derslere erişimlerinin değerlendirilmesi, sorumlu öğretim üyesi tarafından yapılacak. Kullanılacak uzaktan eğitim teknolojisini asenkron (eşzamansız) sunumuna dayalı eğitim modelleri oluşturuyor. Web tabanlı asenkron derslerde ders malzemesi büyük ölçüde web üzerinden sunulacak.
NASIL YAPILACAK?
Programda açılacak tüm dersler için Internet üzerinden eğitim verilecek. Programa ait bir site bulunacak ve öğrenciler programla ilgili tüm Internet kaynaklarına bu siteden erişebilecekler. Sitede tüm derslere ait bağlantılar bulunacak ve taraflar arası iletişim ağırlıklı olarak bu site üzerindeki iletişim araçları yardımıyla sağlanacak.
Ders, öğrenci destek hizmetleri, iletişim, etkileşim, ve ölçme-değerlendirme aktiviteleri de genellikle web üzerinden gerçekleştirilecek. Video kaset gibi yardımcı malzemenin de gelecekte kullanılması planlanıyor. Öğrenci ile öğretim üyesinin fiziksel olarak yüz yüze gelmemesi nedeniyle ders malzemesi, iletişim ve diğer destek sayfaları eğitsel açıdan öğrencinin ilgisini ekranda tutacak şekilde tasarlanacak.
Programın sitesinde programa ait yasal bilgiler ve güncel duyurular bulunacak, öğrencilerin kendi aralarında, teknik destek elemanlarıyla, program yöneticileriyle ve öğreticilerle iletişimi e-posta, forum ve canlı-sohbet kanalları aracılığıyla sağlanacak. Anadolu Üniversitesi’nin mevcut web sayfalarına ek olarak program için Web sayfaları hazırlanıyor. Öğrenci-öğretici iletişimi ağırlıklı olarak bu yolla sağlanacak. Anadolu Üniversitesi’nin yeterli kapasitede ve eğitim süresince Internet erişimine olanak sağlayacak gelişmiş bir altyapısı bulunuyor. Program için her derse bir öğretim elemanı ders koordinatörü olarak atandı. Ayrıca programının genel koordinatörü olarak bir öğretim üyesi görevlendirildi. Uzaktan eğitim uygulamalarında etkileşimin (öğrenci-öğretim elemanı, öğrenci-ders malzemesi, öğrenci-öğrenci) nasıl sağlanacağı planlanmış durumda.
EN GELİŞMİŞ PROGRAM
Ders başlangıcında, uygulanacak kurallar, ölçme değerlendirme biçimi, ders sunum çizelgesi (Syllabus) gibi gerekli açıklamalar hazırlandı ve bu bilgiler web ortamında sunulmaya hazır hale getirildi. Ders malzemesi, ders planında öngörülen sürelerde öğrencinin kullanımına sunulacak.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Ölçme-değerlendirme, öğrencilerin ders başarısı (notu) yanında, bu dersin eğitsel başarısıyla ilgili geri-beslemeyi de içeriyor. Internet ortamında verilen ödev ve uygulamalar öğretim elemanları tarafından değerlendirilerek geri bildirim amacıyla öğrencilere iletilecek. Ölçme-değerlendirme biçimleri programın amaçları ve içeriğiyle uyum gösteriyor. Ölçme-değerlendirme, öğrencilere kendi öğrenme hızlarını ve düzeylerini değerlendirebilme ve yetersiz oldukları alanları belirleyebilme olanağı sağlayacak.
Ders tasarımında sunum teknolojisinden daha çok, eğitsel sonuçlar göz önüne alındı. Sunum teknolojisinin seçimi dersin içeriği, öğrencilerin gereksinmeleri ve ders sunumunda öğretim üyesini kısıtlayan faktörler esas alınarak yapıldı. İnternete dayalı derslerde ders içeriği temelde HTML sayfalarında taşınan metin, görüntü, canlandırma ve çoklu ortam öğelerinin eğitsel amaçlar doğrultusunda organize edilmesiyle oluşturulacak. Bu amaçla Macromedia Dreamweaver yazılımı kullanılacak.
Programdaki derslere ait içerik WebCT (Wab Course Tools) internete dayalı uzaktan eğitim yönetimi yazılımı yardımıyla öğrenciye sunulacak. WebCT yazılımı öğrenci yönetimi ve ders yönetimine yönelik olarak öğretim elemanlarına çok sayıda olanak sunuyor.
POPÜLER YAZILIM
Aynı yazılım e-posta, forum, sohbet ve beyaz tahta gibi iletişim araçlarını da ders bazında öğrenci ve öğreticiye sunuyor. WebCT yazılımı programa kayıt yaptırması öngörülen öğrenci sayılarının çok üstündeki öğrenci sayılarına teknolojik olarak hizmet verebilme özelliğine sahip. 60 ülkede bin 578 yüksekokulda 148 bin öğretim elemanı tarafından kullanılan WebCT yazılımından 5.8 milyon öğrenci yararlanıyor. WebCT yazılımının arayüzleri BDE Birimi tarafından yapımcı firmanın işbirliğiyle Türkçeleştirildi.
Programa kaydedilecek öğrenci sayısı 100 olarak belirlendi. Öğrenci sayısı Üniversitemizin kullandığı teknoloji açısından yönetilebilir büyüklükte.
ÖĞRENCİ KABULÜ, KAYIT, SINAV VE DERS GEÇME YÖNTEMLERİ
Konaklama İşletmeciliği Tezsiz Yüksek lisans Programına, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri, İşletme Fakülteleri, İktisat Fakülteleri ve eşdeğer fakülte mezunları kabul edilecek. Programa öğrenci kabulü LES puanına bağlı olarak yapılacak. Programa kayıt yaptırma isteyen öğrencilerin Lisansüstü Eğitim Sınavı (LES)’na girmeleri ve önümüzdeki aylarda saptanacak bir puanı almaları gerekiyor.
SONUÇLAR DA İNTERNETTE
Öğrencilerin derslere erişiminin izlenerek değerlendirilmesi dersleri yürüten öğretim üyesinin sorumluluğunda olacak. Ders izleme değerlendirilmesinin nasıl yapılacağı öğrenciye önceden duyurulacak. Öğrenci etkileşiminin sağlanmasından ve yürütülmesinden dersin öğretim üyesi sorumlu olacak. Derslere ilişkin ödevler Internet üzerinden verilecek ve yanıtları Internet üzerinden toplanıp sonuçlar öğrencilere bildirilecek.
Ara sınav türünde olan sınavlar (Eve Götür Sınavı, Kısa Sınav vb.) Internet üzerinden yapılacak. Sınavların yüzde 50’si gözetim altında yapılan sınavlardan oluşacak. Gözetim altında yapılan yüksek lisans sınavlarında en az yüzde 70 başarı aranacak. Aksi durumda öğrenci o dersten başarısız sayılacak. Gözetim altında yapılacak sınavlarda sonuçlar en geç üç hafta içinde Internet üzerinden öğrenciye duyurulacak. http://www.ahaber.anadolu.edu.tr/emitt/haber1.htm
ÖĞRENCİLERE INTERNET ÜZERİNDEN NOT VERME VE NOT GÖRME YAZILIMI
Üniversitemizde her sömestr okutulan derslerin her birinde quiz, ödev, proje, ara sınav ve dönem sonu sınav notlarının Internet üzerinden verilmesini için bir yazılım geliştirilmiştir. Yazılım aynı dersin birden fazla sınıfa verilmesi halinde ortak sınav yapma ve bu sınıflara tek sınıf gibi not vermeğe imkan tanımaktadır. Öte yandan quiz, ödev ara sınav vb. gibi notların her birinin son nota değişik oranlarda etkilemesi de sağlanabilmektedir. Yazılımı isteyen her öğretim üyesi kayıt yaptırarak ve özelleştirerek kullanabilmektedir. Notunu görmek isteyen her öğrenci aldığı dersin kodunu ve parolasını girerek aldığı derse ilişkin tüm notlarını ve harf notunu görebilmektedir. Bu yolla öğretim üyelerinin not vermelerini kolaylaştırılmış ve hız kazandırılmıştır. Öğrencilere ise notlarını görmek açısından büyük rahatlık sağlamıştır. Yazılım geliştirmede Windows 2000 server, ASP ve Microsoft SQL server veritabanı kullanılmıştır.
Işık Üniversitesi
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
KAYNAKÇA:
Alkan, M. Genç, Ö. Tekedere, H.(2001). Uzaktan Eğitim Üzerine Bir Tanımlama. BTİE, 148-151.
Alptekin,Y. Ertem,O.( 1999). Egitim için İnternet, İnternet için Eğitim:Elektronik İletişim ve Etik. (http://inet tr.org.tr/inetconf5/tammetin/alptekin.doc).
Aydın, N. (2001). İnternet Tabanlı Eğitim. (www.okulsayfasi.com.tr).
Ceylan, İ.(2001). Bilgi Teknolojileri Alanında Sertifika Programları, On-line Sınavlar ve İş Dünyasındaki Önemi. BTİE, 287-291.
Gürol, M. (1991). Teknik İnsan Gücünün Yetiştirilmesinde Yüksek Öğretim, F.Ü Dergisi Sosyal Bilimler Enstitüsü. S:24.
İnternete Dayalı Eğitim (www.idea.metu.edu.tr)
İnternet ve Eğitim (http://cc.anadolu.edu.tr/Egitim/UEgitim/Uzak3.htm.)
İnternet Nedir1 (http://www.tk.gov.tr/internethaftasi/internet_nedir.htm).
İşler, V. (1999). ODTÜ Sanal Kampüsü Bilgi Teknolojileri Sertifika Programı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı I.Uzaktan Eğitim Sempozyumu. 171-176.
Muğaolu,E. Nazlıçiçek, N. Başlantı, U. (2001). Aday Öğretmenlerin Eğitim ve Öğretimde İnternet Kullanımı ile İlgili 1997 ve 2001 Yıllarındaki Durumlarının Karşılaştırılması. BTİE, 9-13.
Murphy, K. (1997). Enhancing Interaction in Turkish Distance Education. (http://disted.tamu.edu/writings/tdes97.html#turk-interact).
Münir, M.(2001). İnternet Cafe Sayısında Türkiye Dünyayı Solladı. (http://garildi.sabah.com.tr/cgi-bin/sayfa.cgi?w+30+/0101/28/t/y64.html+internet+cafe).
Özkan, B. (2001). İnternete Dayalı Öğretim. (http://www.okulsayfasi.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder